Raport roczny 2022 już dostępny!

This page has been translated automatically. Read the original lub leave us a message if something is not right.
śr., 08/23/2023 - 09:00
Annual Report 2022

Raport roczny 2022 już dostępny!

W 2022 r. Noyb kontynuował swoją wieloletnią walkę o prawo użytkowników do prywatności. Chociaż PKBR zawsze przewidywał silną rolę organizacji non-profit w tym zakresie, nadal obserwujemy brak egzekwowania przepisów przez organy ochrony danych (OOD). Dlatego naszym głównym wysiłkiem w 2022 r. było popchnięcie do przodu naszych prawie 800 istniejących spraw, które zostały złożone w poprzednich latach, ale często nie skutkowały decyzją organu ochrony danych. Oznacza to, że włożyliśmy wiele pracy w wyjaśnienie kwestii proceduralnych i zakwestionowanie bezczynności organów ochrony danych w całej Europie.

Chociaż niekoniecznie trafia to na pierwsze strony gazet, często to właśnie te proceduralne prace przygotowawcze torują drogę do istotnych decyzji w naszych własnych sprawach, a także w sprawach wniesionych przez innych.

Wysiłek zdecydowanie się opłacił, ponieważ rok 2022 był rokiem ważnych decyzji. W styczniu rozpoczął się on od decyzji w sprawie jednej z naszych skarg dotyczących transferu danych przeciwko Parlamentowi Europejskiemu: transfer danych użytkowników do USA został uznany za niezgodny z prawem. Była to pierwsza decyzja wdrażająca "Schrems II". Nasza zwycięska passa trwała nadal, gdy austriacki organ ochrony danych stanął po naszej stronie w 101 skargach dotyczących modelu: dalsze korzystanie z Google Analytics zostało uznane za niezgodne z prawem, a inne organy, takie jak francuskie i włoskie organy ochrony danych, szybko podjęły podobne decyzje.

Żadna z naszych prac nie byłaby możliwa bez naszych 5 100 członków wspierających, członków instytucjonalnych i każdej osoby, która przekazuje darowizny na rzecz noyb. Głęboko doceniamy to wsparcie, zwłaszcza w tych trudnych ekonomicznie czasach. Twoja hojność i poświęcenie pozwalają nam kontynuować naszą pracę i wywierać znaczący wpływ na prawa cyfrowe.

Przeczytaj wszystko o naszych nowych i trwających projektach, finansach i planach na 2023 rok w raporcie rocznym noyb 2022!