Raport roczny 2023 już dostępny!

This page has been translated automatically. Read the original or leave us a message if something is not right.
pon., 07/29/2024 - 14:40

W 2023 r, noyb nadal był jedną z głównych europejskich sił naciskających na podstawowe prawo do ochrony danych dla wszystkich użytkowników. Nasze tegoroczne osiągnięcia po raz kolejny dowodzą, że możemy wywierać wpływ: Oprócz złożenia ponad 40 nowych skarg, rok 2023 był rokiem ważnych decyzji w sprawach noyb, które skutkowały nałożeniem znacznych grzywien na kilka firm.

Annual Report 2023

Nasze sprawy w 2023 roku. Do najważniejszych spraw w 2023 r. należą dwie pierwsze skargi Noyb przeciwko System "Pay or Okay" firmy Meta. W listopadzie 2023 r. firma zaczęła pobierać od użytkowników miesięczną opłatę, jeśli odmówili zgody na śledzenie spersonalizowanych reklam. Pierwsza skarga Noyb dotyczy samego mechanizmu zgody, podczas gdy druga koncentruje się na braku łatwego sposobu wycofania zgody.

Ale nie tylko: Zintensyfikowaliśmy również zintensyfikowaliśmy nasze działania przeciwko bezprawnemu scoringowi kredytowemui złożyliśmy skargi przeciwko Twitterowi (obecnie X) i komisji Europejskiej za stosowanie mikrotargetowania politycznego X, złożyliśmy skargi przeciwko Fitbit za wymuszanie zgody, inną przeciwko Ryanairowi za ryanair za korzystanie z inwazyjnego rozpoznawania twarzy oraz przeciwko TeleSign za potajemne profilowanie milionów użytkowników telefonów komórkowych.

Poważne grzywny przeciwko firmom, które naruszyły prawo UE. Co najważniejsze, organy ochrony danych w całej Europie wydały decyzje w wielu sprawach, które skutkowały znacznymi grzywnami. Rok rozpoczął się od tego, że na początku stycznia irlandzki DPC nakazał firmie Meta zapłacić 390 milionów euro. Pod koniec maja 2023 r. Meta została ukarana grzywną w wysokości 1,2 mld euro i nakazano jej zaprzestanie przekazywania danych osobowych Europejczyków do Stanów Zjednoczonych.

Następnie, w czerwcu, szwedzki organ ochrony danych (IMY) ukarał Spotify grzywną w wysokości 58 milionów koron szwedzkich (około 5 milionów euro), ponieważ nie spełnił on w pełni żądania użytkownika o dostęp do danych. W tym samym miesiącu francuski organ ochrony danych (CNIL) ukarał CRITEO, główną firmę zajmującą się reklamą internetową i śledzeniem w Europie, grzywną w wysokości 40 milionów euro za naruszenie praw osób, których dane dotyczą, i brak udowodnienia, że uzyskała ważną zgodę. W lipcu szwedzki organ ochrony danych (IMY) nałożył pierwszą poważną grzywnę za korzystanie z Google Analytics. Wszystkie te grzywny były wynikiem skarg, które noyb (czasami we współpracy z innymi) złożył w imieniu osób, których dane dotyczą.

Dziękujemy! Żadna z naszych prac nie byłaby możliwa bez naszych ponad 5 200 członków wspierającychczłonków instytucjonalnych i każdej osoby, która przekazuje darowizny na rzecz noyb. Głęboko doceniamy to wsparcie, zwłaszcza w tych trudnych ekonomicznie czasach. Wasza hojność i poświęcenie pozwalają nam kontynuować naszą pracę i wywierać znaczący wpływ na prawa cyfrowe.

Przeczytaj wszystko o naszych nowych i trwających projektach, finansach i planach na 2024 rok w noyb's Raport roczny 2023!