Ετήσια Έκθεση 2023 τώρα!

This page has been translated automatically. Read the original or leave us a message if something is not right.
29 July 2024

Το 2023, η noyb συνέχισε να είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις που πιέζουν για το θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία δεδομένων για όλους τους χρήστες. Τα επιτεύγματά μας φέτος αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο: Εκτός από την υποβολή περισσότερων από 40 νέων καταγγελιών, το 2023 ήταν έτος σημαντικών αποφάσεων σε υποθέσεις noyb που οδήγησαν σε σημαντικά πρόστιμα σε αρκετές εταιρείες.

Annual Report 2023

Οι υποθέσεις μας το 2023. Μεταξύ των πιο σημαντικών υποθέσεων του 2023 είναι οι δύο πρώτες καταγγελίες της noyb κατά του συστήματος «Pay or Okay» της Meta . Τον Νοέμβριο του 2023, η εταιρεία άρχισε να χρεώνει στους χρήστες μια μηνιαία χρέωση εάν αρνούνταν να συναινέσουν στην παρακολούθηση για εξατομικευμένη διαφήμιση. Το πρώτο παράπονο του noyb στοχεύει τον ίδιο τον μηχανισμό συναίνεσης, ενώ το δεύτερο εστιάζει στην έλλειψη ενός εύκολου τρόπου ανάκλησης της συγκατάθεσης.

Αλλά όχι μόνο αυτό: Εντείναμε επίσης τη δράση μας κατά της παράνομης βαθμολόγησης πιστώσεων , υποβάλαμε καταγγελίες κατά του Twitter (τώρα X) και της Επιτροπής της ΕΕ για τη χρήση του πολιτικού μικροστόχευσης X, υποβάλαμε καταγγελίες κατά της Fitbit για αναγκαστική συναίνεση και άλλη μια κατά της χρήσης της Ryanair επεμβατικής αναγνώρισης προσώπου και ένα εναντίον της TeleSign για κρυφά προφίλ εκατομμυρίων χρηστών κινητών τηλεφώνων.

Μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες που παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αρχές προστασίας δεδομένων σε όλη την Ευρώπη εκδίδουν αποφάσεις σε υποθέσεις που οδήγησαν σε σημαντικά πρόστιμα. Η χρονιά ξεκίνησε με το ιρλανδικό DPC να διέταξε τη Meta να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό 390 εκατομμυρίων ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου . Στα τέλη Μαΐου 2023, η Meta επιβλήθηκε πρόστιμο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και διατάχθηκε να σταματήσει τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, η Σουηδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (IMY) επέβαλε στο Spotify πρόστιμο 58 εκατομμυρίων Swedish Crown (περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ) επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με το αίτημα ενός χρήστη για πρόσβαση. Τον ίδιο μήνα, η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων (CNIL) επέβαλε πρόστιμο 40 εκατομμυρίων ευρώ στην CRITEO, μια μεγάλη εταιρεία διαδικτυακής διαφήμισης και παρακολούθησης στην Ευρώπη, για παραβίαση των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων και παράλειψη απόδειξης ότι είχε λάβει έγκυρη συγκατάθεση. Τον Ιούλιο, η σουηδική αρχή προστασίας δεδομένων (IMY) εξέδωσε το πρώτο σημαντικό πρόστιμο για τη χρήση του Google Analytics . Όλα αυτά τα πρόστιμα ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών που η noyb (μερικές φορές σε συνεργασία με άλλους) υπέβαλε για λογαριασμό των υποκειμένων των δεδομένων.

Ευχαριστώ! Καμία από τις εργασίες μας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τα περισσότερα από 5.200 υποστηρικτικά μέλη μας , τα θεσμικά μέλη και κάθε άτομο που κάνει δωρεές στο noyb . Εκτιμούμε βαθύτατα αυτήν την υποστήριξη, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς. Η γενναιοδωρία και η αφοσίωσή σας μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας και να επηρεάσουμε ουσιαστικά τα ψηφιακά δικαιώματα.

Διαβάστε τα πάντα για τα νέα και συνεχιζόμενα έργα, τα οικονομικά και τα σχέδιά μας για το 2024 στον Ετήσιο Απολογισμό 2023 της noyb !