Годишният доклад за 2023 г. вече е готов!

This page has been translated automatically. Read the original or leave us a message if something is not right.
29 July 2024

През 2023 г, ноиб продължи да бъде една от основните европейски сили, които настояват за основното право на защита на данните за всички потребители. Постиженията ни през тази година за пореден път доказват, че можем да оказваме въздействие: В допълнение към подаването на повече от 40 нови жалби, 2023 г. беше година на важни решения по дела на noyb, които доведоха до значителни глоби срещу няколко дружества.

Annual Report 2023

Нашите дела през 2023 г. Сред най-значимите дела през 2023 г. са първите две жалби на Нойб срещу Системата "Плати или добре" на Meta. През ноември 2023 г. компанията започна да начислява месечна такса на потребителите, ако те откажат да дадат съгласието си за проследяване за персонализирана реклама. първата жалба на noyb е насочена към самия механизъм за даване на съгласие, а втората - към липсата на лесен начин за оттегляне на съгласието.

Но не само това: Ние също така засилихме действията си срещу незаконното кредитно оценяване, подадена жалби срещу Twitter (сега X) и комисията на ЕС за използването на политическо микротаргетиране X, подаде жалби срещу Fitbit за принудително съгласие, друга срещу Ryanair използване на инвазивно лицево разпознаване, и една срещу TeleSign за тайно профилиране на милиони потребители на мобилни телефони.

Големи глоби срещу дружества, нарушили правото на ЕС. Най-важното е, че органите за защита на данните в цяла Европа издават решения по нои дела, които водят до значителни глоби. Годината започна с това, че в началото на януари ирландският ДЗЛД нареди на Meta да плати огромната сума от 390 млн. евро. В края на май 2023 г. Meta беше глобена с 1,2 млрд. евро и ѝ беше наредено да спре да прехвърля личните данни на европейците в САЩ.

След това, през юни, шведският орган за защита на данните (IMY) глоби Spotify с 58 млн. шведски крони (около 5 млн. евро ), тъй като не е изпълнил изцяло искането на потребител за достъп. През същия месец френският орган за защита на данните (CNIL) наложи глоба от 40 млн. евро на CRITEO, голяма компания за онлайн реклама и проследяване в Европа, за това, че е нарушила правата на субектите на данни и не е успяла да докаже, че е получила валидно съгласие. През юли шведският орган за защита на данните (IMY) издаде първата голяма глоба за използването на Google Analytics. Всички тези глоби бяха резултат от жалби, които noyb (понякога в сътрудничество с други) подаде от името на субекти на данни.

Благодарим ви! Нищо от нашата работа не би било възможно без нашите повече от 5200 подкрепящи членове, институционалните членове и всяко отделно лице, което прави дарения за noyb. Ние дълбоко ценим тази подкрепа, особено в тези трудни икономически времена. Вашата щедрост и всеотдайност ни позволяват да продължим работата си и да оказваме значимо въздействие върху цифровите права.

Прочетете всичко за нашите нови и текущи проекти, финансови данни и планове за 2024 г в noyb Годишен доклад за 2023 г!