Oświadczenie w sprawie Europejskiego Dnia Ochrony Danych

This page has been translated automatically. Read the original lub leave us a message if something is not right.
czw., 01/28/2021 - 00:00
GDPR Data Protection Day

Oświadczenie w sprawie Europejskiego Dnia Ochrony Danych

Tegoroczny Europejski Dzień Ochrony Danych przypadający na 28 stycznia to 40. rocznica podpisania 28 stycznia 1981 r. Europejskiej Konwencji o Ochronie Danych (Konwencja nr 108).

Ten międzynarodowy traktat po raz pierwszy ustanowił zasady automatycznego przetwarzania danych osobowych oraz przekazywania danych i nadal stanowi podstawę dla obecnych europejskich przepisów o ochronie danych, takich jak GDPR. Ilość przetwarzanych danych i rozwój technologiczny w ciągu ostatnich 40 lat gwałtownie wzrosły, podobnie jak wyzwania związane z ochroną danych.

"Prawo do ochrony danych zostało po raz pierwszy ustanowione na poziomie europejskim w 1981 roku. Od tego czasu technologia szybko się rozwinęła, ale zasady ochrony danych pozostały aktualne do dziś. Co więcej, większość zasad prawnych okazała się zaskakująco przyszłościowa. Na przykład: W czasach, gdy cyfrowe przechowywanie danych było niezwykle kosztowne, zasada taka jak minimalizacja danych była faktyczną normą, dziś prawo zapewnia, że firmy i rządy nadal muszą ograniczać to, co na nas przechowują." - Max Schrems, honorowy przewodniczący noyb.eu

W Europie obowiązują rygorystyczne przepisy dotyczące ochrony danych osobowych, które regulują sposób postępowania z danymi osobowymi, a także umożliwiają nakładanie surowych kar za ich naruszenie w wysokości do 20 mln euro lub 4% obrotu firmy. Obserwujemy jednak, że nawet po upływie dwóch i pół roku GDPR często nie jest wdrażane przez firmy, a także nie jest egzekwowane w takim stopniu, na jaki zasługuje. Europa ryzykuje więc, że będzie się szczycić fundmanetalowym prawem do ochrony danych na papierze, ale znacznie mniejszą ochroną w życiu codziennym.

"Nie udało nam się osiągnąć szerokiej zgodności z tymi prawami. 40 lat po ustanowieniu prawa do ochrony danych na szczeblu europejskim, nadal jesteśmy świadkami poważnych naruszeń prawa w każdym dniu korzystania z naszych komputerów i telefonów. Podczas gdy niektóre europejskie organy ochrony danych wykonują świetną pracę, niektóre kluczowe organy nadzorcze nadal odwracają wzrok. Wysokie grzywny i poważne egzekwowanie, które GDPR powinno było przynieść w 2018 r., nie zmaterializowały się w praktyce. Dlatego wzywamy wszystkich istotnych graczy do zastanowienia się nad tym, w jaki sposób prawo do ochrony danych może wykonać ostatni krok z papieru do rzeczywistości." - Max Schrems, honorowy przewodniczący noyb.eu