Τρεις καταγγελίες κατατέθηκαν σύμφωνα με τον GDPR κατά των εταιρειών Grindr, Twitter και AdTech Smaato, OpenX, AdColony και της AT & T's AppNexus

Ιαν 14, 2020

Σύνδεσμος προς την κύρια σελίδα του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών: https://www.forbrukerradet.no/out-of-control/

Η έρευνα του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών ( Forbrukerrådet ) δείχνει ότι πολλές εφαρμογές smartphone στέλνουν πολύ προσωπικά δεδομένα σε χιλιάδες διαφημιστικούς συνεργάτες. Η έκθεση αποκαλύπτει πώς ένας μεγάλος αριθμός σκιωδών οντοτήτων λαμβάνει προσωπικά δεδομένα σχετικά με τα ενδιαφέροντά μας, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες εφαρμογές στα τηλέφωνά μας. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία περιεκτικών προφίλ για εμάς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες διαφημίσεις και άλλους σκοπούς.

« Αυτές οι πρακτικές είναι εκτός ελέγχου και είναι γεμάτες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου. Η έκταση της παρακολούθησης καθιστά αδύνατο να κάνουμε ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τον τρόπο συλλογής, κοινοποίησης και χρήσης των προσωπικών μας δεδομένων. Κατά συνέπεια, αυτή η μαζική εμπορική παρακολούθηση έρχεται σε αντίθεση με συστηματικά τα θεμελιώδη δικαιώματά μας », λέει ο Finn Myrstad, διευθυντής ψηφιακής πολιτικής στο νορβηγικό συμβούλιο καταναλωτών.

" Κάθε φορά που ανοίγετε μια εφαρμογή, όπως τα δίκτυα διαφημίσεων Grindr, λαμβάνετε την τοποθεσία GPS, τα αναγνωριστικά συσκευών και ακόμη και το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή για γνωριμίες gay. Πρόκειται για μια παράλογη παραβίαση των δικαιωμάτων απορρήτου των χρηστών στην ΕΕ », λέει ο Max Schrems, ιδρυτής του ευρωπαϊκού μη κερδοσκοπικού απορρήτου noyb

Τρεις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην αρμόδια αρχή προστασίας δεδομένων

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών υπέβαλε τρεις επίσημες καταγγελίες κατά της εφαρμογής gay / bi dating Grindr και πέντε εταιρειών adtech που έλαβαν προσωπικά δεδομένα μέσω της εφαρμογής: το MoPub του Twitter, το AppNexus του AT&T, το OpenX, το AdColony και το Smaato. Όλα τα παράπονα υποβλήθηκαν, σε συνεργασία με την Noyb , στη Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPA) λόγω παραβάσεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Ενώ τα νορβηγικά παράπονα αφορούν έναν Νορβηγό χρήστη Android, το noyb θα υποβάλει παρόμοια παράπονα στο Αυστριακό DPA σχετικά με έναν Αυστριακό χρήστη iOS εντός των προσεχών εβδομάδων.

Προφίλ: Παρακολούθηση στο διαδίκτυο και στο τηλέφωνό σας

Πολλοί ηθοποιοί στον κλάδο της διαφήμισης συλλέγουν πληροφορίες για εμάς από διάφορα μέρη, όπως περιήγηση στον ιστό, συνδεδεμένες συσκευές και κοινωνικά μέσα. Όταν συνδυάζονται, αυτά τα δεδομένα παρέχουν μια λεπτομερή εικόνα των ατόμων, αποκαλύπτοντας την καθημερινή μας ζωή, τις μυστικές επιθυμίες μας και τις πιο ευάλωτες στιγμές μας.

Ala Krinickytė, δικηγόρος της noyb : « Στην περίπτωση του Grindr, φαίνεται ιδιαίτερα προβληματικό, ότι τα τρίτα μέρη δεν λαμβάνουν μόνο τα αναγνωριστικά θέσης GPS ή συσκευής, αλλά και τις πληροφορίες που ένα άτομο χρησιμοποιεί μια εφαρμογή γνωριμιών που περιγράφεται ως «αποκλειστικά για gay / bi κοινότητα». Αυτό αποκαλύπτει προφανώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό του χρήστη. "

Τι πρέπει να γίνει;

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών καλεί τις εταιρείες που βασίζονται στην ψηφιακή διαφήμιση να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για το κυρίαρχο σύστημα adtech, όπως τεχνολογίες που δεν βασίζονται σε ευρεία μετάδοση και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

« Η κατάσταση είναι εντελώς εκτός ελέγχου . Προκειμένου να μετατοπιστεί η σημαντική ανισορροπία ισχύος μεταξύ των καταναλωτών και των εταιρειών τρίτων, οι τρέχουσες πρακτικές εκτεταμένης παρακολούθησης και προφίλ πρέπει να γίνουν " , λέει ο Myrstad.

Υπάρχουν πολύ λίγες ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να περιορίσουν ή να αποτρέψουν τη μαζική παρακολούθηση και κοινή χρήση δεδομένων που συμβαίνει σε όλο το Διαδίκτυο. Οι αρχές πρέπει να λάβουν ενεργά μέτρα επιβολής για την προστασία των καταναλωτών από την παράνομη εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων .

Ευχαριστίες

  • Το έργο ηγείται το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών
  • Οι τεχνικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ασφαλείας Mnemonic.
  • Η έρευνα για τη βιομηχανία adtech και συγκεκριμένους μεσίτες δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ερευνητή Wolfie Christl of Cracked Labs.
  • Πρόσθετος έλεγχος της εφαρμογής Grindr πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητή Zach Edwards του MetaX.
  • Η νομική ανάλυση και οι επίσημες καταγγελίες γράφτηκαν με τη βοήθεια του Noyb . Το noyb υποστηρίζεται από περισσότερα από 3.000 μέλη που υποστηρίζουν και εργάζεται για στρατηγικές διαφορές για την επιβολή του θεμελιώδους δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων στην πράξη.

Περαιτέρω σχόλια και ερωτήσεις:

Συμβούλιο καταναλωτών της Νορβηγίας

noyb - Ευρωπαϊκό Κέντρο Ψηφιακών Δικαιωμάτων

Τελευταίες ενημερώσεις στο Twitter: @noybeu

Τηλέφωνο: +43 660 2678622

Με e-mail: media@noyb.eu